Farní rada

Ve středu 11. března se na faře setkali členové farní rady v prakticky kompletní sestavě. V první části bylo potřeba rozhodnout, jak se život farnosti a plánované akce i pravidelné aktivity přizpůsobí omezením v souvislosti s opatřeními vyhlášenými Vládou ČR k zamezení šíření pandemie viru COVID-19. Zrušení sobotní pouti do Tasovic, Znojma a Hlubokých Mašůvek při příležitosti 200. výročí úmrtí sv. Klementa Maria Hofbauera bylo vcelku jasné. Obdobná akce by se mohla uskutečnit v náhradním termínu na podzim. V té chvíli platil zákaz akcí nad 100 osob a z toho bylo odvozené i doporučení českých biskupů pro nedělní bohoslužby a další akce. Počítalo se tedy, že v neděli kromě mše sv. v 10 hod. bude ještě druhá večer v 17:30 hod. Vývoj situace v následujících dnech všechna rozhodnutí rychle změnil.

Další část jednání byla věnována plánovaným opravám a investicím. Pavel Kulhánek a pan farář seznámili všechny s podanými žádostmi o dotace. V letošním roce je jako nejdůležitější potřeba pořídit nový kotel, protože ten starý na faře už prakticky dosloužil. V návaznosti na rekonstrukci kuchyně, která proběhla v závěru minulého roku, bude následovat rekonstrukce podlahy ve farním sále a s tím související práce. Probíral se taky stav střechy kostela, zvlášť věž, a možnosti, jaké se nabízí (nebo spíš nenabízí) k její opravě. Stejně tak jsme byli seznámeni s možnostmi renovace oken v kostele, jak bylo již probíráno dříve.

Jak jste si možná všimli, hodiny na věži kostela se zastavily. Oprava si vyžaduje dodání speciálního dílu, takže tento stav chvíli potrvá. Všichni víme, že Jirka Štancl se o to postará nejlíp, jako vždy.

Mluvili jsme také o připravovaných akcích v tomto roce. Kromě prvního svatého přijímání a biřmování byl představen program Noci kostelů, pro kterou bude stěžejní výstava paní Ondrušové. Významnými vícedenními akcemi roku by měla být týdenní výprava do pohoří Apuseni v Rumunsku, kterou pan farář připravuje pro mládež. Pro všechny věkové kategorie by pak měla být cesta po stopách Sedmipočetníků do Makedonie a Albánie v druhé polovině září.

Pokud se chcete dovědět víc o jednání farní rady, neváhejte se obrátit na kohokoliv z členů.

Nechat vzkaz