Manželské večery v Bílovicích

Sešel se rok s rokem a podobně jako jsme si na loni podzim přiravili Manželské večery, abychom, jak říká motto v záhlaví tohoto programu, vzali své manželství „na technickou“, rozhodli jsme se nabídnout tuto možnost zase dalším. A přitom si všechno trochu osvěžit, vrátit se k tomu, co jsme tehdy nestihli, ale hlavně, jak už to při Manželských večerech je, měli prostě čas jen na sebe. Takže Manželské večery v Bílovicích podruhé. Chvíli to vypadalo, že snad ani nezačneme. On je to docela závazek, osm večerů v týdenním odstupu. A navíc podstoupit riziko, že se budu se svým partnerem či partnerkou bavit o tom, o čem bych raději mlčel. Ale kdo chce investovat do vztahu, tak má tu nejdůležitější motivaci. Výhodou manželských večerů na rozdíl od jiných kurzů je právě soukromí, žádné skupinky. Má to být jako na rande. Večeře při svíčkách. Každý u svého stolečku. A povídají si jen ti dva spolu. Nikdo je neposlouchá, nikdo jim do toho nemluví.

Nakonec se přihlásilo pět párů. S těmi, kdo čtvrteční večery připravovali, bylo ve farním sále nakonec vždycky plno. Začali jsme 19. října, takže poslední z osmi večerů vyšel na začátek prosince. Kurz je založen na křesťanských principech, ale je určen pro všechny páry. Témata jednotlivých večerů se dotýkají podstatných stavebních kamenů manželství – vzájemná komunikace, řešení konfliktů, odpuštění, vztahy s rodiči, dobrý sex, uvádění lásky do praxe. V našem případě plně využíváme připravené video, kde jsou průvodci zakladatelé kurzu Sila a Nicky Lee.

Kurz nakonec všichni při závěrečné párty hodnotili pozitivně. Poslední večer je konciovaný trochu jinak, proto i my jsme se rozhodli využít ho u jednoho velkého společného stolu k vzájemnému povídání a seznamování se s ostatními páry. Snad zůstaneme v kontaktu i nadále. Věříme, že podobně jako pomohl před časem nám, i těm novým absolventům dal alespoň pár potřebných impulsů, na které budou ve svém manželství navazovat a ve vzájemném vztahu růst.

Děkujeme také za podporu Biskuství brněnskému. Jsme rádi, že právě takovéto aktivity podporující prohlubování a růst zdravých vztahů mají v naší diecézi zelenou.

V kurzech chceme dále pokračovat, pokud bude zájem. Že by za rok? Nebo se nabízí kurz Výchova teenagerů. Co vy na to?

Nechat vzkaz