Přednáška o Cyrilkách

V pátek 25. března 2022 pokračoval přednáškový cyklus Řeholní řady a kongregace II. pořádaný bílovickou pobočkou České křesťanské akademie svou sedmou přednáškou, ve které sestra Cyrila Monika Vondráková SCM, profesorka na Cyrilometodějském gymnáziu, představila Kongregaci sester sv. Cyrila a Metoděje.

Pro mnohé z nás bylo tak trochu překvapivé, že nejdůležitější část duchovního poslání kongregace je modlitba za jednotu křesťanů, v duchu Ježíšových slov „Aby všichni jedno byli“. Toto své duchovní zaměření naplňují ve výchovné, pastorační a sociální činnosti. Řád má své kořeny na Velehradě a jeho počátky jsou spojené s osobou olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana a jeho úsilím o obnovu cyrilometodějské tradice. Měl v úmyslu založit řeholní kongregaci, která by se plně zapojila charitativní a pastorační činností do unijních snah církve, avšak v roce 1923 zemřel. Teprve rok po jeho smrti uskutečnila tento záměr odborná učitelka, sestra III. řádu sv. Dominika, Marie Růžena Nesvadbová (1878 – 1963), která viděla v unionistickém hnutí „znamení doby“ a Boží volání. V charitativní činnosti – v péči o děti s mentálním postižením – vyšla vstříc naléhavé potřebě doby u nás. Jako odborná učitelka přišla do styku s dětmi, které žily na okraji lidské společnosti. Ve snaze ulehčit jim těžký úděl začala pro ně budovat ústavy a třídy pomocné školy, v nichž se jim dostalo pečlivého ošetření a přiměřené výchovy a výuky. Sestra Marie nezapomínala ani na druhý charakteristický rys budoucí Kongregace: na ekumenismus.

Sestra Cyrila podrobně posluchače seznámila jak s kořeny kongregace, tak životem sester v době komunistického pronásledování i s obnovou činnosti v devadesátých letech minulého století.

Komentáře jsou zablokovány.