Ukrajinci mezi námi

Hrůzy války na Ukrajině donutily milióny lidí opustit své domovy a hledat bezpěčnější útočiště často i v zahraničí. Vlna uprchlíků se v České republice potkává s vlnou solidarity, s ochotou a připraveností pomoci i třeba na úkor vlastního nepohodlí. I v Bílovicích a okolí se do pomoci zapojuje velké množství dobrovolníků. Na farách v Adamově, v Babicích i u nás v Bílovicích našly dočasné útočiště ukrajinské maminky s dětmi. Vznikají skutečná přátelství a někteří se postupně zapojují do některých aktivit, které jsou jim nabídnuté. Děti dokonce měli možnost jít do cirkusu a pro některé to bylo vůbec poprvé. Další lidé nabídli své domovy, nezištně poskytli zázemí pro další týdny či měsíce. Některé děti začaly chodit na skautské schůzky, některé se účastní výuky náboženství spolu s vrstevníky z Babic.

Všem patří velký obdiv. Statečným obráncům ukrajinských měst, bezbranným rodinám, které musely zapomenout na své dosavadní jistoty a uprchnout daleko od domova, i všem dobrým lidem, kteří pomáhají. Jedním z center pomoci se stal Spolek Vesna v Brně, kam lze vozit materiální pomoc.

Stále jsme vyzývání k vytrvalé modlitbě i další pomoci. A samozřejmě je potřeba přispívat i finančně. Možností je celá řada. Třeba prostřednictvím Diecézní charity Brno na sbírku Charita pro Ukrajinu. Pod odkazem najdete také další možnosti, jak se do pomoci zapojit.

 

 

Komentáře jsou zablokovány.