Po roce opět v Cizkrajově

Konec letních prázdnin, poslední týden v srpnu, už po mnoho let trávíme v kraji České Kanady. Základnou pro letní dovolenou rodin je tradičně fara v Cizkrajově nedaleko Slavonic.

Celý týden od soboty 20. srpna nám snad s výjimkou nedělního deště nesmírně přálo počasí. Našich sedm rodin s dětmi ve věku od 8 měsíců do 14 let si tento společný čas nesmírně užilo. Nevynechali jsme tradiční cíle jako samoobslužný výčep v Novém Světě, bizoní farmu v Rožnově, ve Slavonicích jsme díky filmovému natáčení viděli na náměstí tanky, úzkokolejkou jsme se vypravili do Kaprouna a vyšlápli si na Vysoká kámen. Sbírali borůvky a houby,koupali se na Zvůli, Hlaďáku, nebo i v Dačicích na koupališti. Vyrazili jsme ke Graselově sluji z netradiční strany a viděli místa, která dokážou překvapit svou proměnou v čase. Na kolech jsme zdolali nové rekordy a zamířili hlouběji do rakouského vnitrozemí. Zatímco většina do 23 kilometrů vzdálené obce Thaya po krásné cyklostezce kolem stejnojmené řeky, Ti nejzdatnější si s Karlem troufli ještě dál. Přes Raabs, kterému dominuje majestátní hrad, uzavřeli velký 66-kilometrový okruh přes Písečné zpět do Slavonic. A těch zmrzlin… Oproti jiným rokům se do středu pozornosti dostali hasiči, a to historickou jízdou přes nedaleký Rudolec, a pak nočními hasičskými závody v pátek rovnou v Cizkrajově.

V neděli jsme okořenili mši v místním kostele sv. Petra a Pavla několika písničkami, které s dětmi nacvičil Karel a Honza. Večer nás překvapil náš nový bílovický farář Pavel Lazárek, který neváhal přijet těch sto kilometrů za námi na motorce. Super. Povídání u táboráku se protáhlo dlouho do noci. Ráno v den svátku Panny Marie Královny jsme mohly vyrazit jako poutníci na blízký Montserrat a zde slavit v poutním kostele Panny Marie Bolestné s otcem Pavlem mši svatou. V tomto kostele jsme opravdu nebyli už roky, bylo krásné být zde spolu v jednotě.

Cizkrajovská fara nám poskytla svělé zázemí. Velký dík místnímu faráři P. Bohumilu Urbánkovi, který se zaloužil o to, že se nám vždycky milá fara oproti minulému roku neskutečně proměnila a nabídla nám mnohem lepší pohodlí než kdykoliv předtím. Tak zase za rok.

Na Montserratu

Nechat vzkaz