Máme nové hodiny

Milí čtenáři,

dostal jsem příležitost se s vámi podělit o novinky týkající se dominanty naší obce-kostelních hodinách. Jistě jste vnímali, že v posledních letech byly naše ciferníky čím dál tím méně čitelné. Vzhledem k tomu, že ciferníky i celé věžní hodiny nejsou majetkem farnosti ale obce, snažili jsme se několik let s vedením obce najít prostředky na jejich opravu. V průběhu loňského roku jsme podali žádost o grant na Jihomoravský kraj. Dotaci se nám podařilo obdržet ve výši 100%.

Kdo by si myslel, že tyto dosluhující ciferníky byly původní, tak by se ovšem pletl. Z dosud známých informací se jedná minimálně o třetí ciferníky i jejich třetí podobu. První ciferníky byly instalovány při stavbě kostela a sloužily až do druhé světové války. Po válce, při obnově kostela, se instalovaly nové tedy druhé. Do této doby byly ciferníky pouze ze dvou stran věže. Pravděpodobně na začátku padesátých let se doplnily ciferníky i na další dvě strany. Poslední známá výměna byla provedena zároveň s výměnou hodinového stroje v roce 1985.

Naše nové ciferníky, které vypadají shodně jako ciferníky předcházející, vyrobil hodinářský mistr Macháč z Rýmařova, který vyhrál v konkurenci dalších 4 nabídek. Jedno z hlavních kriterií byla životnost. Doufám tedy, že nám budou dlouho ukazovat správný čas.

Tímto chci osobně poděkovat vedení Jihomoravského kraje, zejména panu Stanislavu Juránkovi, který nám s naší žádostí o grant pomohl.

Jiří Štancl, správce věžních hodin.

(příspěvek do Zpravodaje 1/2016)

Instalace nových hodin

Instalace nových hodin

Nechat vzkaz