Podzimní Kurzy Alfa v cíli

Ve čtvrtek 5. prosince proběhl na faře v Bílovicích závěrečný večer podzimního běhu Kurzů Alfa. Jak mnozí víte, šlo o první Alfu v Bílovicích, a zdá se, že poslední rozhodně nebude.

Kurz Alfa je krátký úvod do současného praktického křesťanství aneb „O co po pravdě jde…“. Pro každého bez rozdílu věku, pro ty, kdo se za křesťany nepovažují a chtěli by křesťanství „prozkoumat“, pro nové křesťany nebo ty, kteří chtějí zopakovat a osvěžit základy své víry. Je nabídkou pro ty, kdo se ve svodobné atmosféře chtějí formou diskuze s druhými dovědět něco více o Bohu a křesťanské víře. Alfa nedává odpovědi na důležité životní otázky, vytváří ale prostředí, ve kterém je účastníci můžou hledat.

Za těch jedenáct týdnů od 26. září, kdy kurz začal, jsme se mnoha způsoby mohli přesvědčit, jak je důležité spoléhat se na modlitbu. Kurzy Alfa v Bílovicích připravuje početný tým nejen z Bílovic, ale také Řícmanic, Kanic, Babic a Ochozi. Ze stejných obcí jsou také hosté. Připravovat Alfu znamená dávat se do služby, mít podíl na šíření radostné zvěsti, sdílet svoji víru s druhými. Každý večer začíná večeří, po písničkách a informacích následuje přednáška na dané téma a po kávě a zákusku následuje diskuze ve skupinkách. Tohle všechno připravit znamená velké nasazení mnoha dobrovolníků. Na Alfě není malých rolí. Příprava jídla, upečení buchet, obsluha hostů, příprava sálu, příprava skupinek, příprava písniček, půjčování knížek, umývání nádobí… A mnoho a mnoho „neviditelných“ modlících se… Měli jsme možnost slyšet celou řadu skvělých přednášejících (Jaroslav Filka, Pavel Šenkyřík, Jiří Rous, David Ambrož, Radovan Voříšek, František Hylmar, Petr Šplouchal, Josef Mendel, Jindřich Kotvrda a Jan Lata), kteří ale hlavně vydávali svědectví o svém vztahu k Bohu.

Kurz absolvovalo 25 účastníků do 5. prosince na faře v Bílovicích nad Svitavou. Nezaznamenali jsme negativní reakce hostů, spíše naopak. Alfa slouží k tomu, aby se lidé mohli sami přesvědčit o tom, jaký Bůh je. Slouží tak hostům i těm, kdo každý z večerů připravují.

Většina z hostů projevila zájem pokračovat v dalším setkávání. V lednu navážeme Betou a věříme, že někteří z hostů s námi budou připravovat další Alfu.  Třetina hostů sama sebe před Alfou považovala za hledající nebo nevěřící, druhé dvě třetiny za věřící.

V této chvíli už se scházejí první přihlášky na jarní běh. V polovině března Alfu otevíráme opět pro všechny a těšíme se.  Děkujeme za vytrvalé modlitby a prosíme o další za jarní Alfu a také stále ještě za naše podzimní hosty a jejich cestu víry. Jsme vděční za to, že se můžeme v modlitbě spojit i s ostatními kurzy Alfa. Děkujeme za podporu a ochotu otce Jaroslava, všech přednášejících a také všech trpělivých manželek a manželů, kterým v době Alfy někdo z týmu chybí tam, kde by měl být.

Nechat vzkaz