Farní pouť do Zwettlu

V sobotu 7. září se uskutečnila pouť farností Adamov, Babice a Bílovice nad Svitavou. Dva autobusy s devadesáti poutníky, včetně otce Pavla Lazárka a otce Tomáše Mikuly, vyrazily do Rakouska navštívit několik zajímavých a duchovně významných míst. Otec Pavel se ochotně ujal role průvodce, takže nechyběla ani vzdělávací složka pouti.
První zastávka nás zavedla do rakouského opatství Zwettl, jednoho z nejstarších cisterciáckých klášterů na světě. Během komentované prohlídky jsme objevovali bohatou historii a architekturu tohoto místa – od křížové chodby se studnou přes kapitulní síň, barokní knihovnu a klenotnici až po historické zahrady a barokní kostel. Velké poděkování patří Aničce a Honzovi za skvělé tlumočení z němčiny a angličtiny. Navíc jsme měli možnost si prohlédnout floristickou výstavu konanou v prostorách kláštera, která byla příjemným zpestřením.
Další zastávkou bylo město Retz, kde nás přivítal majestátní větrný mlýn – jediný funkční mlýn v Rakousku poháněný výhradně větrem. Pokračovali jsme krátkou křížovou cestou s pěti zastaveními až na vrchol kopce, odkud byl nádherný výhled na okolní vinice a město. Po duchovním programu jsme využili chvíli volna k osvěžení, a zatímco si někteří poutníci dopřáli skleničku burčáku, děti si pochutnaly na zmrzlině.
Den jsme zakončili v Hlubokých Mašůvkách společnou mší svatou u Lurdské jeskyně, kterou celebroval Mons. Karel Simandl. Po adoraci a modlitbách za naše farnosti jsme, naplnění vděčností a pokojem, zamířili zpět domů.
Ačkoli tato pouť skončila, už teď se můžete těšit na další. Na konci března se připojíme k Národní pouti do Říma s našimi biskupy. Srdečně zveme všechny farníky!

(MCh) (foto brzy doplníme)

Komentáře jsou zablokovány.