Noc kostelů lákala programem věnovaným novým mozaikám

Po delší přestávce jsme v Bílovicích uspořádali program na Noc kostelů. Vedle komentované prohlídky věže, o kterou byl už tradičně velký zájem, přilákalo mnoho místních, ale i návštěvníků z různých částí Brna nebo i vzdálenějších míst, program věnovaný nově instalovaným mozaikám. Autor mozaiky Jiří Šťasta nám ve své přednášce v 18:30 hod. vysvětlil, co který z obrazů znázorňuje, přiblížil nám symboliku jednotlivých atributů a také popsal, jak taková mozaika vzniká a jak náročná a dlouhá může být cesta od prvotního nápadu až ke konečné realizaci. Přednáška se výrazně prodloužila, plánovaná půlhodinka rozhodně nestačila. Mozaiky jsou opravdu krásné a zaslouží si pozornost farníků i náhodných návštěvníků.
Kostel byl otevřený k samostatné prohlídce (včetně presbytáře i sakristie). Připomínali jsme si i další výrazné prvky našeho kostela, které by neměly upadat v zapomnění. Hlaholice na dveřích kostela odkazuje na sv. Cyrila a Metoděje, zajímavé jsou vitráže v presbytáři (Bohumír Matal), první čtyři vitráže z šestidílného cyklu Stvoření světa, z nichž ty poslední dvě byly instalovány teprve před pár dny, ale také třeba oltář a ambon (Ludvík Kolek). Pozornost si bezpochyby zaslouží památník bílovického rodáka P. Jana Rybáře. Jeho záměrná nenápadnost na obvodové zdi kostela byla překvapením i pro mnoho místních.
Byla možnost prohlédnout si varhany a dovědět se od naší varhanice Majky o tomto královském nástroji celou řadu zajímavostí. Nesmíme zapomenout na dětský mozaikový workshop, který se konal před kostelem a těšil se obrovskému zájmu. Děti si za pomoci Lucky a Marušky mohli vyrobit přívěšek z kousků mozaiky na památku. Pro ty menší byly připravenky mozaikové omalovánky nebo puzzle na stejné téma.
Pro seznámení s tím nejdůležitějším sloužil i malý kvíz. Pro jeho úspěšné řešitele byla připravena malá odměna. Poutníci a návštěvníci se u nás také mohli občerstvit a popovídat si nejen o našem kostele, ale i o kurzech Alfa nebo Manželských večerech. Složení návšetěvníků bylo opravdu pestré, ať už věkově, nebo i místem, odkud k nám doputovali. Nejčastěji říkali, že jezdí často přes Bílovice, kostel už je mnohokrát zaujal, ale ještě nikdy v něm nebyli. Přišli také bílovčáci, mnozí poprvé, jiní po hodně dlouhé době. Celkově jsme napočítali tři stovky návštěvníků a zdá se, že se vynaložené úsilí vyplatilo a všichni si z návštěvy bílovického kostela odnesli hezký zážitek.


 
 
 





 

fgoto Pavel L + Karel R)

Komentáře jsou zablokovány.