Advent, čas radostného očekávání

Advent začíná v římskokatolické církvi v předvečer neděle, která je nejbližší 30. listopadu, a končí 24. prosince odpoledne. Letos nás tedy čeká nejkratší možný advent, bude trvat jen 22 dnů a štědrý den připadá na čtvrtou neděli adventní.
Název je odvozený od latinského adventus = příchod. Křesťané se v tomto období připravují na příchod Ježíše o Vánocích, ale pamatují i na jeho druhý příchod na konci časů. Adventem začíná liturgický rok. Advent je především obdobím vnitřní přípravy. Člověku nic nepomůže, kdyby „se Kristus v Betlémě tisíckrát narodil, ale „nenarodil se“ v srdci člověka.
V adventním období jsou vždy čtyři neděle. První je zaměřená na Kristův druhý příchod na konci světa s výzvou, aby byl na něj člověk připraven. Druhá a třetí neděle představuje postavu Jana Křtitele, který vyzývá k obrácení srdce a ohlašuje Kristův příchod. Tématem čtvrté adventní neděle jsou již události, které bezprostředně předcházejí Ježíšovu narození v Betlémě.
Třetí adventní neděle je nazvaná také „Gaudete“ neboli radostná. Pojmenovaná je podle prvních slov úvodního verše mše svaté: „Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Pán je blízko.“ Radostná atmosféra z blížícího se Kristova příchodu může být vyjádřená při mši růžovou barvou, namísto obvyklé fialové, která je typická pro advent.
K adventu patří roráty, ranní mše (před svítáním, jen při světle svíček) Jejich název je odvozený od prvního slova písně, která se zde zpívá: Rorate, coeli, despuper = Rosu dejte, nebesa, shůry.
Na první neděli adventní jsme přinesli do kostela své adventní věnce k požehnání. Každou nedělí zapalujeme o jednu svíčku víc. Více světla symbolizuje blížící se příchod Krista.
A jak prožíváte advent vy?

Komentáře jsou zablokovány.