Expedice do Jizerských hor

Týden od neděle 21. srpna patřil výpravě mládeže z našich farností s otcem Pavlem do Jizerských hor. Na jedotlivé výlety vyráželi z vesnice Zásada. Jizerské hory jsou nádherné, čisté, plné vzácné vody a zatím i docela tiché. Děti měli možnost toho všeho se dotknout. Celým pobytem provázely mše svaté a katecheze připravené panem farářem. Otec Pavel učil o lidském těle, jeho důstojnosti, jedinečnosti, jakým je pro nás darem a jak velmi máme ctít těla svých rodičů, kteří nám dali život. Další témata na téma láska a odvaha, byly také podněcující a provázely nás po celou dobu pobytu.

Program jednotlivých dnů hodně závisel na počasí. Ve vesnici Alšovice v továrně Beadgame v kreativní dílně děti skládali skleněnou mozaiku. Na farmě v Pěnčíně si prohlédly celý statek a v suchu a teple se najedly. Ve vesnici Krásná, kde se nachází Kittelův dům a kostel sv. Josefa, si někteří zahráli i na varhany. Po mši svaté následoval výstup po kolenou na svatých schodech, které jsou raritou tohoto místa. Na každém stupínku proběhly modlitby speciálně určené pro tyto schody. Výstup trval asi půl hodiny. Pondělní večer zakončili půlnoční narozeninovou oslavou připravenou pro Adama.

V úterý opět pršelo, ideální pro výlet do Bozkovských jeskyní. Následovala cesta Riegrovou stezkou, která vede nad roklí s řekou Jizerou. Většina dětí šla do řeky přes balvany i do proudu. Pro návrat ze Semil do Spálova, opět v pláštěnkách, šli náročnější, ale krásnou stezkou přes malou rozhlednu. „Blíže nebi na malém skalnatém útesu a v úžasu nad tím, jakými stezkami nás Pán provází, jsme se společně modlili a přijímali s jinými křesťany, kteří se k nám přidali na mši sv. Tady byl jistě Bůh s námi“, říká Alice.

Hezké středeční počasí umožnilo výlet přes vodopády na řece Černá Desná k přehradě Souš. Mše svatá proběhla v Zásadě před kaplí, kde jsou i průlezky a venkovní posilovna. K večernímu programu patřilo sledování filmu o Janu Pavlovi II. Ve čtvrtek se všichni vydali na Černostudniční hřeben nad Zásadou. Děti trhaly borůvky, aby si splnily přání, že uvaří knedlíky a paní Lazárková upeče koláč. Kluci připravili venku táborák, další dvě skupinky obsadily obě kuchyně, které se v domě nalézají a vařily a vařily… Takže na závěr výborné knedlíky, venku opečený salám, táborák a katecheze.

Díky Bohu za jejich vztahy a přátelství. To je ta nejvyšší hodnota, kterou si odvezly.

(na základě příspěvku Alice; foto snad brzy doplníme)

Komentáře jsou zablokovány.