3. neděle adventní

Změnil se čas nedělních bohoslužeb. Určitá omezení pro účast na bohoslužbách jsou stále platná a jejich rozsah se vyvíjí. Věnujte pozornost aktuálnímu stavu. Nedělní mše sv. z bílovického kostela je stále přenášená na YouTube kanálu Televize Bílovice. Níže přinášíme alespoň několik myšlenek z neděle 13. prosince 2020, tedy třetí neděle adventní, která do středu našeho zájmu staví osobu Jana Křtitele.

Dnešní neděle nese název radostná. Máme zakusit, že radost z Hospodina je naší silou. Celý život člověka spočívá v onom hledání radosti, štěstí pro svůj život. Udělali jsme různé zkušenosti, opřeli jsme život o věci tohoto světa, ale prorok nás vybízí, abychom zakusili, že radost z Hospodina je naší silou. Radost z Boží blízkosti, z jeho příchodu na tento svět i z příchodu, který očekáváme.

Radost, kterou máme zakusit tuto neděli, už radost, že se můžeme sejít v tom počtu, který je nám dopřán, že smíme zakusit něco z té blízkosti Boží, radost z vykoupení, o kterou se můžeme opřít.

Jestliže evengelium řekne, že Jan je největším z těch, co se narodili z ženy, tak právě díky tomu realistickému pohledu na sebe sama, na to své místo v dějinách spásy. Ten, za kterým přicházel a vycházel Jeruzalém, stačilo říct jediné slovo, aby mohl získat vlastní přívržence. Tak neustoupil tehdy z cesty, ale podal svědectví o pravém světle, o Hospodinu. A to je ta jeho velikost, že byl skrz naskrz svobodný. Protože pozval své místo v dějinách spásy. Velikost, kdy měl ohlásit Ježíše Krista, ale také v pravou chvíli odejít. Byl svobodný sám od sebe. A byl svobodný pro Boží poselství.

A tak po celá staletí se budeme učit, co to znamená vydat svědectví. A co to znamená poznat chvíli v životě, kdy mám odejít. Kdy mám dát prostor někomu dalšímu. Kdy mám ukázat na to světlo, které přichází, na Mesiáše.

Ta radost může být i v tom, kdy poznáme a pochopíme, kdy najdeme sami sebe v životě, své místo. Kdy uchopíme z těch zkušeností a střípků života, které jsme posbírali, z těch věcí, které nám nevyšly, kdy jsme radost kladly i do věcí tohoto světa, do různých potěšení a smyslností, ale zkušenost apoštolů a proroků nám říká, že radost z Hospodina je naší silou. Panna Maria, když se modlí Magnificat, a praví „Velebí má duše Hospodina“, tak to všechno také opře o Boha. My jsme udělali zkušenost, jak moc je pomíjivá radost tohoto světa. Jak je nejistá. Tak jestli dnešní neděle se nazývá také radostnou, tak právě pro onu zkušenost, kterou každý z nás může a má učinit. Že radost z Hospodina je naše síla. O něj se máme opřít. A pramení to z té svobody, kdy nečiníme ze života nic víc a nic méně, než je. Když poznáme své vlastní poslání a místo. Že po všech těch peripetiích života máme odvahu opřít se o Krista. Protože On má být naší pravou a největší radostí.

 

 

 

Nechat vzkaz