Bohoslužby v kostele opět v plném počtu

Už jste si zvykli na nedělní mše online? Čas zamyslet se nad tím, co komu koronavirová opatření přinesla, ať už dobrého či těžkého, určitě ještě přijde. Určitě se můžeme zamyslet i nad novými zkušenostmi bílovické farnosti. Mnozí říkají, že se vše vrací do normálu. Ale jaký je ten normál? Je to stejný stav jako před vyhlášením zákazu bohoslužeb a jiného shromažďování? Může být naše víra vůbec stejná? A chceme se vrátit přesně tam, kde jsme byli? Tyto otázky necháme, aby si na ně každý odpověděl sám.

A současně se můžeme radovat z toho, jak se postupně obnovují jednotlivé aktivity. Pravda, ještě nemáme v kostele svěcenou vodu, ale místo ní dezinfekci, na kterou někdy koukáme s rozpaky. Do kostela chodíme s rouškou a při zpěvu nám občas nestačí dech. Při přání pokoje si nepodáváme ruku jako dřív, ale vyjadřujeme ho pohledem z očí do očí. Ano, na mši do kostela už můžeme ve větším počtu. Omezení na 300 osob v našem kostele prakticky znamená, že už můžeme být všichni. Stále je ale možnost účastnit se mše v 7 hodin ráno a nebo v obvyklých 10 hodin. Mezitím otec Pavel stihne ještě mši v Adamově v tradičních 8:30 hod. Tento rozvrh bohoslužeb by měl trvat až do neděle, kdy oslavíme první svaté přijímání dětí.

Květen jako mariánský měsíc přinesl k bohoslužbám navíc májové pobožnosti. Třeba v pátek před dětskou mší sv. spolu s prvokomunikanty. Nový termín prvního svatého přijímání byl domluven na neděli 12. června. Nový termín mají už i biřmovanci pro přijetí svátosti dospělosti, první zářijovou sobotu. Takže i oni pokračují v přípravě, kterou museli na čas vynuceně přerušit. A nesmíme zapomenout na naše katechumeny. Jejich křest bude spojen se slavností patronů našeho kostela, tedy v neděli 5. července.

Už první květnový pátek nabídl tradiční Modlitbu zpěvem. A postupně se připojují další a další aktivity, které hlásí svůj restart. A rozhodně se těší velkému zájmu. Modlitební společenství se vrací ze své telekonferenční podoby opět k živým setkáním. Zpočátku v kostele, brzy se ale budeme zase setkávat v domácnostech. Pavel Kašpar opět pomáhá porozumnět Lukášovu evangeliu skupince účastníků Ekumenických biblických večerů.

Rozhodně nezahálíme. Roušky neodhazujeme, ještě nás asi nějakou dobu budou doprovázet. Ohleduplnost, která vystoupila v této době do popředí, nás snad neopustí vůbec.

Nechat vzkaz