Kurz světových náboženství zahájen

Regionální pobočka Moravsko-slezská křesťanská akademie v Bílovicích nad Svitavou se rozhodla veřejnosti v akademickém roce 2017/2018 nabídnout KURZ SVĚTOVÝCH NÁBOŽENSTVÍ. Odborným garantem celého programu je Prof. PhDr. Dušan Lužný, religionista a sociolog žijící v Bílovicích. Ten se také zhostil úvodní přednášky celého kurzu. V pátek 20. října se farní sál naplnil takřka k prasknutí. Zájem byl opravdu velký a ani po druhé přednášce o měsíc později nelze říct, že by slábl, spíše naopak.

Dušan Lužný se v první přednášce pokusil v ucelené formě představit současnou náboženskou situaci v České republice a také nastínit její vývoj od začátku minulého století spolu s vlivy, které ho zásadně ovlivňovaly. Z velké části prezentoval údaje vycházející z celostátního sčítání lidu v různých obdobích a následně pak ze sociologických průzkumů, které se otázkou vyznání zabývaly. Zajímavá pak byla interpretace těchto jinak zdánlivě nutných statistických čísel a faktů, skrze kterou pak vše nabývalo srozumitelnou podobu. Ne že bychom pak mohli říct, že je nám teď náboženská situace v naší vlasti naprosto jasná. Nicméně se rozproudila diskuze nad otázkami předávání víry mezi generacemi a třeba také nad tím, jak víra a příslušnost k určité církvi či náboženství musí vždy být tím stejným. První večer rychle uběhl a pro mnohé byl příležitostí v pokračování hovorů na dané téma i cestou domů.

Jak Dušan Lužný slíbil v úvodu, další přednášky, každá věnovaná jednomu náboženství, budou určitě jiné, pestřejší a zajímavější už z podstaty svého tématu. O tom se mohli přesvědčit druhý listopadový páteční večer všichni, kdo přišli na druhou přednášku. Judaismus v ní představil PhDr. et JUDr. Marek Čejka, Ph.D, politolog žijící v Brně.

Přednášky se konají vždy druhý pátek v měsíci v 18:30 hod. ve farním sále v Bílovicích nad Svitavou (není-li stanoveno jinak). Všichni jsou srdečně zváni.

(příspěvek ještě doplníme)

Nechat vzkaz