Společně na Znojemském vinobraní

Otec Pavel přišel už před rokem, bezprostředně po příchodu do bílovické farnosti, s pozvánkou na Historické znojemské vinobraní. Letos se spolu s ním skupina farníků do Znojma skutečně vydala. Přidáváme tedy i krátký zápisek účastníků.

„Akce se uskutečnila o víkendu 15. – 17. září. Byli jsme varováni, ať přijedeme dopoledne, ale bohužel to nešlo, takže mužská část rodiny vyrazila v pátek odpoledne. Sehnat místo na parkování bylo docela náročné, ale po asi 30 minutách projíždění uliček se nám podařilo zaparkovat asi 1km od jedné ze vstupních bran. Jak jsme se blížili ke vstupní bráně, zavolali jsme otci Pavlovi, který pro nás poslal spojku s volnými vstupenkami. Ubytování jsme měli zajištěné na faře vedle dominikánského kostela Povýšení sv. Kříže. Ubytování bylo spartanské, spali jsme v jedné místnosti se Štyksovými na zemi na karimatkách ve spacácích.

Hned po ubytování jsme se vydali prozkoumat 3 hlavní náměstí s programem (Masarykovo, Horní a Václavské) plus přilehlé uličky. Samořejmě jsme si koupili burčák, abychom dodrželi pitný režim. Nejlepší je projít několik mázhauzů a v každém okoštovat a poté se vrátit k tomu nejlepšímu. Po setmění jsme na Horním náměstí sledovali historický průvod krále Jana s chotí.

Večer, či spíše noc jsme zakončili společnou večeří v přilehlých prostorách kostela.

Druhý den jsem se vzbudil docela časně tak jsem si prošel prázdná náměstí a připravené stánky na sobotní hlavní den a noc. Program se postupně rozjížděl, navštívili jsme středověkou krčmu a polední průvod s vystoupením na náměstí. Večer vyvrcholil představením Ewy Farné, Vašo Patejdla a Vojty Dyka. Jako třešnička na závěr byl ohňostroj.

Celé vinobraní se nám líbilo a příští rok pokud to vyjde tak se těšíme.“

Jirka, Marek a Petr Holánkovi

   

Nechat vzkaz