Pěší putování na Vranov

Nedaleko Bílovic leží krásná mariánská poutní místa – Křtiny, Vranov a Sloup. Někteří ze starších farníků ještě pamatují velké pěší poutě konané ještě v závěru 40. let minulého století – v létě na svátek sv. Anny do Křtin a potom v září na Vranov. Před pěti lety se podařilo na tuto tradici navázat. Ve farním kalendáři si už pěší poutě našli své pevné místo a přtahují potníky napříč všemi věkovými kategoriemi.

Za krásného slunečného počasí jsme se v něděli 11. září vydali k Panně Marii do Vranova. Skupinka poutníků vycházela od bílovického kostela v 7:30 hod., na Polance se pak připojili další, stejně tak pak v Útěchově. Děti se střídali v nesení poutnického kříže. Během cesty jsme si povídali, využili příležitost k seznámení s lidmi, kteří ve farnosti nejsou až tak dlouho. Každý vložil do pouti kousek sebe, každý nesl ve svých modlitbách někoho blízkého, společně pak celou farnost. Modlitba a společné putování nás spojuje navzájem, a také s Pánem. Ať už je naše prožívání křesťanské víry jakkoliv rozdílné.

Ve skupině poutníků měli letos převahu rodiny s dětmi. Snad jsme si navzájem rozuměli a naslouchali a společně tak udělali i dalších pár krůčků na naší cestě víry.

Do poutního chrámu jsme přišli společně s těmi, kteří už pěší trasu kvůli zdravotním omezením nezvládnou. Přijeli až sem a připojili se k farní pouti a společnému slavení mše sv., kterou v 11 hod. sloužil ji Mons. Jiří Mikulášek, brněnský generální vikář.

Nechat vzkaz