Večery s Biblí mají za sebou svůj první rok

V březnu 2015 jsme začali připravovat společná setkání při čtení Bible. Rok uběhl jako voda a můžeme se trochu ohlížet. Po letní prázdninové přestávce možná uděláme nějaké změny.

Setkáváme se jednou za dva týdny ve farní klubovně při společném čtení Písma. Setkání trvá přibližně hodinu a půl. Čteme texty, které uslyšíme v liturgii nejbližší neděli. Začínali jsme evangeliem, ale postupně jsme přibrali i první (většinou starozákonní) a druhé (novozákonní) čtení. Máme za sebou liturgický cyklus B, kterému dominuje Markovo evangelium. Od adventu jsme se pak přehoupli do cyklu C s nedělními texty převážně z evangelia Lukášova.

Každý večer nabízí nahlédnout do souvislostí čteného úryvku. Tím lépe chápeme jeho smysl, poselství, situaci, ve které byl napsaný, kdy a pro koho. Hledáme související místa v kontextu celé Bible a také souvislost s ostatními liturgickými texty toho dne. Přečtené slovo nás pak vede k zamyšlení a modlitbě. Vstupuje do našeho života. Jako Bůh sám. Ve své moci. Odpovídáme na jeho volání. A On nás svým Slovem proměňuje. Je to dobrodružná a vždy překvapivá cesta. Nezáleží ani tak na našich znalostech, ale na touze a ochotě porozumět a nechat se proměnit.

Přijďte také. Začínáme opět v září. Bibli ale můžeme číst i sami a každý den. Nezapomeňte ji v létě doma, když jedete na dovolenou.

Nechat vzkaz