První svaté přijímání pro 16 dětí

Neděle 14. dubna 2013, 3. neděle velikonoční. Bílovický kostel sv. Cyrila a Metoděje je slavnostně vyzdoben a pomalu se plní doslova až k prasknutí. Není divu, k farníkům, kteří i jiné neděle kostel vcelku zaplní, přibývají celé rodiny šestnácti dětí, kteří právě v tento den přistoupí k prvnímu svatému přijímání. Nervozita je možná znát na rodičích a příbuzných, ne však na slavnostně oblečených dětech, držících v ruce svoji křestní svíci.

V uplynulých týdnech, neděli co neděli, procházeli přípravou, kterou pro ně nachystala Lenka Koudelková spolu s panem farářem. Mezi jednotlivými setkáními plnili různé úkoly a celkově tak objevovali pravý smysl toho, co nám Pán Ježíš nabízí v eucharistii a také ve svátosti smíření. Příběhy Ježíšem uzdravených lidí, obrácení Zachea a další biblické momenty zpracované zážitkovou formou tak, aby je i ti šestiletí dokázali jednoduše přijmout, jim krůček po krůčku otevírali cestu právě k tomuto dni D.

„Pán tě volá“. Děti přichází, zapalují svoje svíce s vědomím důležitosti každého okamžiku. Otec Jaroslav promlouvá ke každému osobně. Zná je. Anička, Radovan, Jáchym, Markétka, Michal, Teodor, Lukáš, Jirka, Adam, Anička, Maruška, Martin, Jirka, Matěj, Matyáš a Lukáš.

Každý svěřuje svůj život Ježíši. Je v tom spousta odhodlání, závazek úměrný jejich věku. Každý má před sebou život plný nejistot a zvratů, ale můžou si být jistí, že Pán je s nimi, je jejich přítelem, zná je a chce jim na každém kroku pomáhat. A ode dneška se s ním budou pravidelně setkávat i v eucharistii. Budou se snažit udržovat svůj vztah s ním v přátelství, budou za ním chodit i tehdy, když na přátelství s Bohem padne stín něčeho špatného. Snad jim vzpomínka na tento den připomene někdy v budoucnu, že Bůh je s nimi i ve chvílích, kdy už v to nevěří.

Je v tom velká naděje vidět naše děti právě teď a tady. Je skvělé, že sami chtějí a my, rodiče, jsme jim v těch malých krůčcích vedoucích sem mohli pomoci. Jsou ale jen na začátku. Dáváme jim, co sami máme. Modlíme se za ně a žehnáme jim. Je to ta nejlepší výbava do života, aby těch klopítnutí na cestě nebylo moc a vždycky byla síla vstát. Přidejte se k nám a provázejte těchto šestnáct malých křesťanů svou modlitbou, osobním příkladem a slovy povzbuzení. Určitě se vám to vrátí.

Komentáře jsou zablokovány.