Koncerty zahájily oslavy stoletého jubilea

V sobotu 9. března 2013, tedy přesně v den, kdy bychom si podle původní tradice připomínali 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu, přivítali jsme v našem kostele známou folkrockovou skupinu Oboroh. Zahájili jsme tak cyklus slavnostních událostí, kterými chceme připomínat a slavit nejen velké výročí našich věrozvěstů, ale také sto let od posvěcení  kostela v Bílovicích nad Svitavou, který nese právě jejich jméno.

Posluchači měli možnost vyslechnout hlavně skladby z nejnovějšího alba Oborohu „Šel přes potok Cedron k hoře“, které vhodně ladily s postní dobou. Skupina, kterou charakterizují nezaměnitelné hlasy Slávka Klecandra a Romana Dostála, nabídly také několik písniček, které máme v povědomí už z dřívějška. Čtyřčlenná skupina velmi často pracuje s biblickými texty a autorskou hudbou často na pomezí toho, co bychom v kostele očekávali, překvapuje své posluchače a přitahuje tak k hlubšímu sdělení biblického poselství a osobnímu svědectví víry.

Jen o týden později se ve farním sále sv. Gorazda, prostoru menším a snad i komornějším, uskutečnil další koncert. Tentokrát nás svými písničkami těšila brněnská skupina Nebend v čele s Martinem Rausem z Bílovic. Z celého koncertu se díky bezprostřední komunikaci s publikem stala víceméně rodinná a přátelská sešlost, ze které si všichni vedle CD určitě odnášeli hluboký kulturní zážitek.

Mohlo by se zdát, že koncertů už bylo dost. Ale to nejlepší nakonec. Přehoupli jsme se do doby velikonoční a to je další důvod k radosti a oslavám. Přispěla k tomu i návštěva známé zpěvačky Ireny Budweiserové. V doprovodu dvou kytar dokázala zcela nadchnout všechny přítomné. Hýřila dobrou náladou, neutuchající energií a nadšením a publikum jí její investici oplácel vděčným potleskem. Bez nadsázky můžeme říct, že šlo o bílovickou kulturní událost roku.

Rok oslav ale zdaleka nekončí. Kostel sv. Cyrila a Metoděje je dominantou Bílovic a slouží už 100 let. Pro každého možná jinak, vztah k němu můžete mít různý. Ale pokud vám není lhostejný, využijte některou z příležitostí tohoto roku a překročte jeho práh. Možná právě zde najdete to, co celý život hledáte. Těšíme se na vás.

Komentáře jsou zablokovány.