Cyklopouť Siena – Bolsena – Orvieto

Je podzim, večery se prodloužily, a tak si prohlížím fotky a s vděčností vzpomínám na jarní pouť ze Sieny do Bolseny a Orvieta, kterou nám připravil otec Pavel. Tentokrát nám v cestě pomáhala elektrokola, zdatnější účastníci toskánské kopečky, které na fotkách vypadají neškodně, zvládli bez pohonu.
Mám před očima cesty klikatící se rozkvetlou malebnou krajinu se starobylými kamennými městy na vršcích, v nichž každý kostel je nádherný, jedinečný a prodchnutý modlitbami vyřčenými po staletí. Po návštěvě měst, jako je Siena, Montepulciano či Pienza, jsme večer odpočívali v přírodních termálních lázních Bagno Vignoni a Bagni San Filippo.
Zakotvili jsme v Bolseně, kde působí spolužák našeho pana faráře – otec Miloš.
Velkým zážitkem bylo objet hluboké Bolsenské jezero a navštívit kostely zasvěcené čtyřem svatým ženám – sv. Kristýně, sv. Máří Magdaléně, sv. Martě a sv. Markétě. Cestou jsme se stavili v městečku Marta ve sklepě vytesaném ve skále, kde před pár desítkami let došlo k soukromému zjevení Panny Marie několika dětem. Měli jsme štěstí. V jeskyni se zrovna s několika místními obyvateli modlil přímý účastník zjevení – starý muž, který když nám o události vyprávěl, byl i po desetiletích dojatý k slzám.
Hodně na mě také zapůsobila mše svatá v překrásném městečku Bagnoregio, rodišti sv. Bonaventury.
V Bolseně se v roce 1263 odehrál eucharistický zázrak v rukou kněze Petra z Prahy, který byl podnětem k ustanovení slavnosti Těla a krve Páně. Vyvrcholením naší cesty byla nedělní slavnost Božího těla v Orvieto, kde je uložený korporál použitý při eucharistickém zázraku. Na ranní mši jsme šli noční krajinou pěsky z Bolseny společně několika desítkami poutníků. Odměnou nám byl ranní pohled na město Orvieto vystupující při východu slunce v ranní mlze. Slavnost Božího Těla je pro města Bolsenu i Orvieto velkým svátkem, kde se představují řemeslné cechy jako ve starých dobách a chodníky jsou okrášleny krásnými obrazy z květinových lístečků všech barev, které si místní ženy chystají už několik dní předem.
Moc dík za to, že jsem se mohla této poutě zúčastnit. Spojení krásné přírody a měst, mší v úchvatných kostelech, příjemného koupání a dobrých lidí, ve mně zanechalo hluboký zážitek. Teď mám Itálii zase o pořádný kus raději.
Petra

(foto účastníci)

 

 

Komentáře jsou zablokovány.