Matalovy vitráže zdobí presbytář kostela

V neděli 17. října 2021 při slavnostní mši sv. požehnal nové vitráže brněnský děkan Václav Slouk. Kubistický návrh bílovického malíře Bohumíra Matala pocházející pravděpodobně z šedesátých let minulého století se po dlouhém úsilí několika lidí dočkal své realizace v dílně paní Kamily Dohnalové a jejího syna Jakuba. Matal tento návrh připravil pro bílovický chrám na žádost tehdejšího faráře Vojtěcha Hebelky. Tehdy zůstalo ale jen u návrhu, který na půlstoletí takřka upadl v zapomnění. Dnešním dnem získaly Bílovice památku na svého významného umělce a bílovický kostel kouzelnou proměnu, která může vést všechny, kdo do kostela vejdou či kostel třeba jen míjí, k hlubšímu nasměrování osobní víry.
Mši sv. sloužil a nové vitráže požehnal brněnský děkan Václav Slouk. „Presbytář kostela je pro křesťany takovou předsíní nebe. Krásné vitráže mohou být pozváním tam, kde už je opravdové nebe plné světla, krásy a lásky“.
V závěru bohoslužby jsme vyslechly několik hudebních děl. Na ně pak navázalo poděkování všem, kdo významně přispěli k této slavnosti. Oslava pak pokračovala na farní zahradě bohatým občerstvením a přátelským posezením.

Fotografie ze slavnostní instalace vitráží (ke stažení)

 

Nechat vzkaz