4. neděle adventní

Vládní omezení se posunula zpět do závažnějšího stupně číslo 4. Na bohoslužby v kostele tak může přijít dvacet procent z běžné kapacity. Ostatní omezení ohledně roušek, dezinfekce, rozestupů a zpěvu zůstávají samozřejmě stále platná. Věnujte pozornost aktuálnímu stavu. Nedělní mše sv. z bílovického kostela je stále přenášená na YouTube kanálu Televize Bílovice. Níže přinášíme alespoň několik myšlenek z neděle 20. prosince 2020, tedy čtvrté neděle adventní, která směřuje naši pozornost k Panně Marii. Proměny interiéru kostela jsou úspěšně dokončené. Už je instalované i do nedávna chybějící osvětlení hlavní lodi. A určitě si na záběrech můžete všimnout i toho, že jsou v kostele už instalované vánoční stromky, které v sobotu dopoledne nazdobily děti.

Jestliže první kniha Písma vypravuje o tom, že Bůh se uchází o člověka, a Adamovi zjevuje plán, sděluje své přání, tak něco podobného nacházíme i na začátku Nového zákona. Kdy Bůh přichází k Panně Marii a také sděluje svoje přání. Můžeme tedy říci, že On hledá člověka. Uchází se o každého z nás. A nejde jen o to, co se dělo před dvěma tisíci roky v Nazaretě. Církevní otcové už ve čtvrtém pátém století říkají, že nejde jenom o Matku Boží Pannu Marii, ale o každého z nás. Protože i nám Bůh zjevuje své přání, nakolik se může zrodit v našem životě do tohoto světa. A tak opakuje člověku, že jej hledá, protože je do něj zamilován. A je mu úplně jedno, na jakém místě se nacházíme. Ani Nazaret nebyl za nic považován. S jakýmsi despektem ostatní na něj hleděli. Ale Bůh ukázal, že jemu jedno, o jaký se jedná původ, o jakou se jedná třídu, jakou člověk má moc. A tak přichází, aby ukázal, že to hlavní, co zvěstuje, co přináší, že je do člověka zamilován.
Buď zdráva ty, která miluješ Boha, a Bůh miluje tebe. Jsi plna Boha a Bůh je i pln v tobě. Pozdravení, které proměňuje ji samotnou. Podobně jako se dějí zázraky v Káně Galilejské – proměnění vody ve víno, podobně jako při poslední večeři, kdy Ježíš bere kalich s vínem a říká „to je má krev, která se za vás vydává“, staví před člověka novou kvalitu. Proměňuje náš život. A Panna Maria odpoví jinak než Zachariáš, který říká v tom nevěřícím tónu „já tomu nevřím“. Panna Maria říká „já tomu nerozumím“. Vyslovuje své pochybnosti. A také my ve víře jich neseme spousty.
Maria se stává živým příbytkem Ducha svatého. Do ní se vtělil Zákonodárce. Boží Slovo. Tak i Bůh vyyjadřuje touhu narodit se v životě každého z nás. Takto chce přijít na svět. Můžeme vyjádřit to své, že nevíme, jak se to stane. Ale víru přitom vyznat máme. Ona odpověděla na Boží slovo. Ať se mi stane podle tvého slova.
Řídit se podle lidského slova je ošemetné, protože to slovo pokaždé značí něco jiného. Ať čas, který nám zbývá do Vánoc, je časem Božího navštívení a Jeho milosti. Kéž i jeho zásah do našeho života značí jinou kvalitu, která proměňuje život. Proměnila Marii, proměnila vodu ve víno, víno v krev Kristovu, ať i Bůh učiní v našem životě svůj zázrak. Tak se nesnažme hledat slovo člověka, alo slovo samotného Boha.
Ať se mi stane podle slova tvého.

Z ohlášek:
Dnes od 19 hod. zpovídání, od 20 hod. modlitba růžence. Bude také k dispozici betlémské světlo. Ve čtvrtek (na Štědrý den) bude kostel otevřený od 8 hod. Dětská mše nebude, ale ve stejném čase, v době 15 do 16 hod., budou znít v kostele z kůru koledy. Každý bude mít možnost přijít do kostela, poslechnout koledy, odnést si betlémské světlo, chvíli porozjímat u betléma a zapálit svíci.
Na vývěskách je přehled sbírek, vyúčtování darů, dotací a výdajů. Kdyby někdo ještě chtěl finančně přispět, může na účet farnosti, potvrzení pro potřeby daňového odpočtu bude následně vystaveno.

 

 

Nechat vzkaz