Slavíme Vánoce

Po krátkém adventu slavíme Vánoce. Štědrý den je letos v neděli, tedy čtvrtou adventní. Kostel je vyzdobený, vánoční stromečky nenechávají na pochybách, jaký nastává čas. Betlém už jen čeká na malého Ježíška. Na štědrovečerní dětskou mši kostel praská ve švech. Je to vždycky zatěžkávací zkouška. Tentokrát, zdá se, ještě o to víc. Lukáš s dětmi připravil během několika zkoušek koledy, které nás provází během celé bohoslužby. Krása, opravdu se to dětem povedlo. Starším i mladším. Otec Pavel v promluvě přibližuje dětem podstatu vánočních událostí na příběhu tří přátel putujících do Betléma k nově narozenému Králi. Slon, velbloud a kůň nakonec zjišťují, že se navzájem potřebují. A jeden bez druhého by do Betléma nedošli. I my se potřebujeme navzájem, sami nic nezvládneme. A na cestě k Ježíši si máme navzájem pomáhat, podporovat se. A ta cesta je pro každého z nás. Štědrovečerní dětská mše je u nás zakončena uložením Jezulátka do jesliček betléma. Nejinak je tomu i letos. Děti si podávají v živém řetězu malou postavičku jeden druhému, dokud nenajde své místo, kde ho budeme po celou dobu vánoční moci spatřit.

Odnášíme si Betlémské světlo do svých domovů. Jako každý rok ho přinesli naši skauti a je před oltářem k dispozici pro každého, kdo chce mít doma při oslavě Vánoc alespoň symbolicky kousek místa, kde se Ježíš narodil.

 

Slavíme, že Bůh se stal člověkem. Chce nám být tak blízko, že se stal malým dítětem. Půlnoční mše se zpěvy našeho chrámového sboru BACHs naplno otevírá radost ze slavnosti Narození Páně. Víme, komu děkovat, nejen za dárky pod stromečkem. Při ranní mši opět zní nádherná Truvérská mše. A jeden důvod k děkování navíc. Pavel, pokřtěný dříve v jiné církvi, je přijímán do plného společenství církve. Dovršuje se tak radost z příběhu cesty víry jedné rodiny naší farnosti. 

Na svátek Svaté rodiny obnovují manželé svůj manželský slib. Modlíme se za všechna manželství, i za ta, která se rozpadla nebo prochází krizí. Modlíme se i za budoucí vztahy mladých.

Ale vánoční čas v Bílovicích znamená také možnost zajet si s otcem Pavlem do akvaparku v Boskovicích. Dárek pro děti. Děkujeme. A jak Vánoce prožíváte vy?

Nechat vzkaz