Farní pouť na Velehrad

Tradiční každoroční pouť naší farnosti vedla tentokrát na Velehrad. Toto místo se nabízelo jako ideální pro završení oslav výročí 1150 let příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu a zároveň jubilea 100 let posvěcení našeho kostela.

Nejen mne, ale myslím, že asi všechny překvapil obrovský zájem o účast na této pouti. A nejvíc asi ty, na které již nezbylo místo v autobusu. Jeli mladí, i dříve narození, jelo s námi také hodně dětí, pro které byl připraven individuální program.
A dalším překvapením byl samotný Velehrad. Nádherně opravená bazilika Nanebevzetí Panny Marie a k nepoznání proměněné celé centrum obce. Zúčastnili jsme se mše svaté, celebrované kardinálem Dominikem Dukou. Navštívili jsme nově zpřístupněný areál bývalého kláštera Cisterciáků, prohlédli na první pohled okouzlující kapli Cyrilku, která je od stropu až dolů vyzdobená ikonami. Prošli jsme si místní obchody, kavárny a cukrárnu, a po společném obědě v příjemném prostředí nově zrekonstruované restaurace jsme se vydali na prohlídku skanzenu se slovanskou architekturou v sousední obci Modrá. Samozřejmě jsme si nemohli nechat ujít místní raritu – prosklený tunel pod rybníkem plným sladkovodních ryb. Byl to příjemně odlehčený závěr naší celodenní pouti plné duchovních, kulturních i zcela světských zážitků.
Moc doufám, že se to všem líbilo, a že příští rok  budeme mít možnost opět společně navštívit nějaké nové poutní místo, a že nám Pán znovu poskytne příležitost prožít pěkné okamžiky uprostřed tak milého a příjemného společenství lidí, jako tomu bylo i letos. Již se moc těším. Bohu díky.

(Lenka K.)

Nechat vzkaz