Pesachová večeře

V pátek 16. března večer se na faře sešlo na třicet mladých, aby se zúčastnili pesachové večeře a pochopili význam všech symbolů jejího slavení. A spolu s tím i v předvelikonočním čase nahlédnout do toho, jak i Ježíš se svými učedníky slavil poslední večeři. Prožít připomínku oslavy vyvedení Izraele z egyptského otroctví a také porozumět tomu, co tento rituál s množstvím symbolů naznažuje nám křesťanům. Nechybělo nic podstatného – nekvašené chleby, hořké byliny, víno…

Pesach je největší židovský svátek v roce, který si v těchto dnech připomínáme. Každoročně se při něm připomíná vyvedení Izraelců z Egypta. Pesach začíná 15. nisanu, což je první jarní měsíc. V předvečer svátku se chystá slavnostní večeře, podle přikázání, které najdeme v 2. Knize Mojžíšově, která stanovuje, že v oněch dnech budete jíst beránka, nebudete mít u sebe nic kvašeného. Je to připomínka večera, kdy Izraelci zabili a jedli beránka a svoje dveře si potřeli beránkovou krví, aby anděl, který v Egyptě zabíjel vše prvorozené, poznal, kde bydlí Izraelci. Tato večeře, která se slaví už téměř 3500 roků nepřetržitě, se jmenuje seder. Slovo seder znamená pořádek, protože vše má při této večeři svůj řád.

Každá činnost je provázeno modlitbou. Večeře začíná slavnostním zapálením svící a požehnáním prvního kalichu vína, který symbolizuje vyvedení z vnějšího útlaku. Po něm následuje umytí rukou zvané urchac, které připomíná, že bychom měli i očistit i svá srdce, nejen ruce. Dále se jí karpas, jarní zelenina, jako symbol obnovy. Při tomto úkonu se recitují úryvky z Písně písní. V dalším kroku se rozlomí prostřední maces, polovina se odloží na samotný závěr sederu jako afikoman – zákusek. To připomíná, že není nutné mít všechno hned a neškodí něco si někdy odříct. Děti se snaží během večeře tento kousek chleba rodičům vzít a schovat a rodiče si jej musí poté vykoupit.

Více o významu symbolů a jednotlivých úkonů během sederové večeře najdete třeba zde.

Pokud vás zajímá víc, určitě bude možnost vyzkoušet si pesachovou večeři v Bílovicích znovu. Není to ostatně poprvé, co jsme tuto možnost měli. Tentokrát se uskutečnila pro mládež.

(příspěvek a fotografie snad brzy doplníme)

Nechat vzkaz