Noc kostelů

Noc kostelů se už řadu let těší velkému zájmu široké veřejnosti a bílovická a adamovská farnost ve svých kostelích připravují vždy lákavý a pestrý program, který zaujme malé i velké. A každý rok se vedle tradiční nabídky prohlídky kostelní věže či zakončení v podobě večera chval tvoří hlavní program zcela nový a originální. Letošní Noc kostelů se kvůli nedávným omezením uskutečnila v pozdějším termínu. Bylo také znát, že ne všude byli na plánovanou změnu a stále platná určitá omezení zareagovat dostatečně pružně. Při Noci kostelů tak své prostory k návštěvě veřejnosti otevřel jen zlomek farností oproti rokům minulým. I to asi přispělo k velkému zájmu návštěvníků u nás v Bílovicích. Ať už se jednalo o místní občany či lidi přijíždějící z větších vzdáleností. Většina lidí dorazila z různých částí Brna, za zmínku stojí Židenice a Obřany, jejich dalším cílem na cestě pak často byl právě Adamov se slavným Světelským oltářem.

 

V pátek 12. června to v bílovickém kostele a všude kolem něj skutečně žilo až do setmění. Počasí naštěstí přálo. Nutno ale říct, že přípravy začaly podstatně dříve. Výstava obrazů a další výtvarné tvorby malířky Jany Ondrušové-Wünschové u příležitosti jejího životního výročí, musela být připravena s předstihem. Působivá krása, lehkost a hloubka se harmonicky prolíná ve vystavených dílech a návštěvníci se můžou zastavit a zamyslet. Pomyslně vstupovat do biblických a duchovních témat, nechat se naplnit pokojem, nechat se přivést k modlitbě či zamyšlení nad krásou stvoření a obdarováním Stvořitele. Autorka nenechává nikoho na pochybách o tom, co chce vyjádřit, přesto však každý obraz vede k hledání odpovědí ve vlastním nitru. A tak mnozí bílovčáci, přestože paní Ondrušovou běžně potkávají a znají třeba její ilustrace pohádkových knížek, žasnou nad doposud nepoznaným rozsahem a hloubkou její tvorby, jejíž přehled výstava nabízí. Její kresba se stala také ústředním motivem pozvánek na Noc kostelů. Výstava ještě několik dnů potvrvá.

  

Hlavním tématem letošní bílovické Noci kostelů byl život sv. Klementa Maria Hofbauera. 200. výročí jeho smrti si v tomto roce připomínáme. Na jednom zastavení se třeba pekly se hostie (světec se vyučil pekařem), o kus dál si zkoušely děti psát na psacím stroji (no, ruku na srdce, kdo to ještě nezapomněl nebo kdo to v životě nezkusil?).  I Katolický týdeník si ve svém příspěvku Komornější Noc kostelů na titulní straně svého vydání č. 25 všiml tohoto programu zaměřeného hlavně na mladší generaci. Desítky dětí přebíhaly mezi stanovišti nazvanými stručně jmény měst: Znojmo, Řím, Varšava a Vídeň. A prostřednictvím tvořivých dílniček poznávaly etapy života sv. Klementa Maria Hofbauera, od jehož smrti letos uplynulo 200 let. Všímaly si například, jak aktivní řeholník dokázal ovlivnit pastoraci novými prvky. Pouze poslední vídeňské stanoviště bylo určeno dospělým. „Pojmy, jako je osvícenství, josefinismus a jansenismus, jejich vliv na církev a role tasovického rodáka v tehdejší záchraně jednoty církve jsou dětskému myšlení vzdálené. Ti starší už ale mohou vnímat i pozornost sv. Klementa k lidem na okraji společnosti, která má výraznou podobnost s dnešními kroky papeže Františka,“ uvádí bílovický farář P. Pavel Lazárek. Určitě teď zkusíte o tomto světci zjistit sami trochu víc.

   

Bílovický program by samozřejmě nevznikl bez nápadů otce Pavla a nasazení mnoha dobrovolníků různého věku, v tomto roce hlavně biřmovanců a katechumenů. A nebyly by to Bílovice, kdybychom nenabízeli něco dobrého (a to samozřejmě jen díky těm, kdo napekli č připravili různé dobrůtky), protože při tom nočním putování jednomu vyhládne a tak nějaký ten zákusek či koláček či trocha vína či vody přijde vhod. Navíc je to vhodná příležitost si popovídat a seznámit se. Děkujeme i Marii Vacové za pozvánku, která za naši farnost zazněla na Radiu Proglas v pořadu moderovaném Filipem Breinlem. Brněnskou diecézi zde zastupoval P. Roman Kubín.

Nechat vzkaz