Úklid kostela – děkujeme za náročnou službu

V sobotu 11. února odpoledne se konalo na faře přátelsko-sesterské posezení pro všechny ženy a dívky, které pomáhají s úklidem v kostele nebo i pro ty, kdo by se k této službě rády připojily. To, že je kostel vždy uklizený, často vnímáme jako samozřejmost. Ale samozřejmost to rozhodně není. Jde o obětavou a těžkou práci, která si zaslouží vděčnost všech nás farníků. Proto tento malý příspěvek jako symbolické poděkování a připomenutí důležité služby.

Předně bych ještě jednou chtěla poděkovat všem ženám, které se pro tuto službu – úklid v kostele, rozhodly, i těm, které se s námi na úklidu podílely v minulosti a s z určitých důvodů naše řady opustily. Jsem ráda, že máme tak skvělou partu!!! – „Zřejmě slušný oddíl!“ :-), kde jednotlivé skupinky složené ze dvou až čtyř žen se střídají po týdnu. Vzhledem k tomu, že pár let už máme stabilně 10 skupinek, není služba příliš náročná na čas, neboť pro každou skupinku vychází úklid cca 5x za rok. Vzpomínám si na začátky, kdy jsme měly pouze pět skupinek po dvou ženách,
což bylo časově náročnější. Nicméně samotný úklid v týdnu může být náročný i v současnosti, a to zejména v závislosti na ročním období, počasí a zda probíhají větší či velké svátky (Vánoce, Velikonoce).
Během 14-ti let se vystřídalo mnoho žen, některé vytrvaly dodnes, některé se přidaly nedávno. Velkým příslibem jsou potom mladé dívky, které taktéž začaly pomáhat svým maminkám a babičkám. Ráda bych tu vyjmenovala všechny, kteří kdy pomáhali (muži, ženy, děti), ale jedno jméno nemohu opomenout a to Olgu Kulhánkovou, která má na starosti veškeré kostelní prádlo. I tobě, Oli, velké díky. Nesmím také zapomenout i na všechny brigády např. velký úklid před Velikonocemi, shrabování listí na podzim, stavění a zdobení vánočních stromků, a zejména pak pravidelné kosení travnatých ploch v okolí kostela, jež mají na starosti hlavně muži z farnosti.
Je opravdu úžasné, kolik lidí se našlo, rozhodlo dát svůj volný čas, síly a ochoty pro to, aby náš kostel byl vždy čistý, květinami vyzdobený a okolí kostela vždy krásně upravené. Všem VELKÉ DÍKY za vše!!! TOŽ VYTRVEJTE! :-):-)

Monika M.

uklidova_parta

 

Nechat vzkaz